Select Your Language

Browse this website in:
obavestenja
ПОДЕЛА ВАСКРШЊИХ ПАКЕТИЋА ДЕЦИ У ЛИВАЊСКОЈ ПАРОХИЈИ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 14 мај 2013 12:48

Током Васкршњих празника, Удружење Огњена Марија Ливањска је спровело још једну акцију. По угледу на врло успешну акцију током Божићних празника, уз помоћ донација наших чланова, Удружење је спремило Васкршње пакетиће за српску децу која живе на територији парохије Лијевањске.Чланови Удружења који су Васкршње празнике провели у нашем завичају уручили су, након богослужења на Велику Суботу у Пеуљама, пакетиће деци која живе у околним селима, а на сам Васкрс, након Свете Литургује и деци у Ливну.Такође, чланови Удружења су присуствовали Васкршњим богослужењима и у Губину и Врбици.Искрено се надамо да су ови пакетићи додатно улепшали најрадоснији хришћански празник – Васкрс – нашим малишанима, а присуство чланова Удружења у Ливну и Ливањском пољу током празника пружило додатно уверење нашем народу да није сам!

 

Podela Vaskršnjih paketića deci u Peuljama

izvor:http://omlivanjska.com/

 

LAST_UPDATED2
 
У СУРЧИНУ ОДРЖАН САСТАНАК УДРУЖЕЊА ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
недеља, 17 фебруар 2013 08:09

ИНФОРМАТИВНИ СКУП О ЈАВНОМ ПОЗИВУ ЗА ОБНОВУ КУЋА

Поводом Јавног позива за обнову кућа избеглим лицима из Босне и Херцеговине, који је расписало Министарство за људска права и изблеглице у Сарајеву, Удружење Огњена Марија Ливањска је организовало информативни састанак са бившим становницима Ливањског поља у Сурчину 30. јануара 2013. године.

Организација скупа у Сурчину део је активности Удружења на перманентном пружању помоћи и подршке нашем народу, путем информисања о законским могућностима начина обнове кућа и повратка на простор Ливањског поља. С тим у вези, а након конкретног корака државних органа БиХ расписивањем Јавног позива, Удружење је неопходне, релевантне информације о условима и начину подношења пријава и друге документације презентовало јавности путем своје интернет странице (хттп://омливањска.цом/повратак/), као и директним представљањем учесницима сурчинског скупа.

Скупу у Сурчину, одржаном у сали православне цркве, присуствовало је 96 заинтересованих становника Сурчина и околних места. Током скупа, који није имао карактер састанка чланова Удружења већ шири контекст информисања свих заинтересованих исељеника са подручија Ливна и Грахова, чланови Управног одбора Удружења ближе су информисали присутне о условима подношења захтева за обнову кућа, а након тога учествовали у широј расправи. Такође, овај скуп је био и прилика да управа Удружења представи циљеве самог Удружења, као и досадашње резултате и планиране активности. Велика подршка присутних на овом скупу пружена је раду Удружења и декларативно, али и непосредним приступањем нових чланова са намером личног ангажовања на остварењу циљева Удружења.

Удружења се овом приликом захваљује и црквеној општини Сурчин, која је омогућила одржавање овог скупа стављањем на располагање црквене сале насем Удружењу.

 

УПРАВНИ   ОДБОР

извор:

 

LAST_UPDATED2
 
УСПЕШНА ПРВА АКЦИЈА! ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 19 јануар 2013 16:31

ПОДЕЛА БОЖИЋНИХ ПАКЕТА У ЛИВНУ И ДОЊЕМ ЛИВАЊСКОМ ПОЉУ

За време Божићних празника, успешно је завршена прва акција Удружења Огњена Марија Ливањска, подела божићних пакета деци и самохраним старачким домаћинствима на подручију парохије Лијевањске. Поклон пакети Удружења упућени су парохији, а потом, током Божићних празника, од стране пароха Лијевањског, оца Жељка и председника Удружења, Николе Петровића, уручени примаоцима којима су намењени.

Божићни поклони уручени су деци са простора који покрива Лијевањска парохија у црквама у Ливну и Црном Лугу током прославе Бадње вечери, што је, према информацијама примљеним са терена, посебно обрадовало наше најмлађе и тиме им улепшало празничне дане. Поред 18 пакетића који су се састојали од играчака и школског прибора прилагођених полу и узрасту деце, као и неизбежних слаткиша и скромног џепарца, дечија лица је озарио и дар предузећа Оптима Модрича д.о.о. Београд, дечије снаке. Одлука  овог предузећа да у сврху реализације акције божићног даривање деце парохије Лијевањске Удружењу поклони дечије санке, посебно је обрадовала децу, али и саме чланове Удружења јер је акцију учинила богатијом, а даривање радоснијим. Зато се и овом приликом још једном захваљујемо директору и колективу предузећа Оптима Модрича д.о.о Београд.

Слике поделе пакетића деци (кликните)

LAST_UPDATED2
 
БОЖИЋ У ЦРНОЛУШКОЈ ПАРОХИЈИ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
уторак, 15 јануар 2013 12:17

На Бадњи дан, у пријеподневене сате, група вриједних црнолужана је усјекла Бадњак и донијела га испред цркве Светог Пророка Илије у Црном Лугу.

На вечерњој служби која је служена у 19:00 часова, окупио се већи број вјерника  црнолушке парохије, како оних који живе ту, тако и њихових ближњих који су дошли да проведу божићне празнике у свом родном селу.

Како традиција и обичаји налажу, освећен је и запаљен бадњак у порти цркве. Након пијукања, весели малишани су добили пакетиће које им је у име Удружења Огњена Марија Ливањска, уручио Господин Никола Петровић.

M.Ђурица

LAST_UPDATED2
 
БОЖИЋ У ПАРОХИЈАМА ГУБИНСКОЈ И ВРБИЧКОЈ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
уторак, 15 јануар 2013 07:52

Вјерници губинске и врбичке парохије су Бадњи дан и Божић прославили у молитвеном и породичном окупљању.
На Бадњи дан у губинској цркви на служби се окупио већи број вјерника, који су након Причешћа својим кућама понијели освећен бадњак, док је у Врбици на бадње вече у црквеној порти запаљен бадњак. Том приликом окупили су се већином млади који су дошли да проведу Божић са својим родитељима повратницима.
Бадње вече у Врбици, остаће у лијепом сјећању, по угодном дружењу и по томе што је по први пут паљен бадњак и кувано вино у црквеном дворишту.
Такође, и други дан Божића вјерници губинске и врбичке парохије су се окупили у својим храмовима на служби.

 

М.Ђурица

 

LAST_UPDATED2
 
БОЖИЋ У ЛИЈЕВАЊСКОЈ ПАРОХИЈИ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
среда, 09 јануар 2013 22:58

Прослављање Божића, једног од највећих Хришћанских празника, у Ливну је почело вечерњим богослужењем на Бадњи дан у 17:00 часова.

Лијевањским парохијанима су се придружили вјерници из Томиславграда (Дувна), као и вјерници из села Доњег Ливањског поља, и тиме допринијели да ово буде најбројније Божићно окупљање у протеклих десет година.

Након вечерње службе услиједило је, по обичају, пијукање а затим и подјела пакетића за дјецу. Ове године је дјецу која живе у Ливну, посебно обрадовало Удружење Огњена Марија Ливањска из Београда, које је припремило богате пакетиће и санке  за дјецу.

Духовну радост и добро расположење осјетили су и одрасли који су уз кувано вино и ватромет наставили дружење поред запаљеног бадњака.

На сам дан празника рођења Богомладнца Христа, служена је Света Литургија. Већина присутних вјерника приступила је светим тајнама Исповијести и Причешћа.

У име дјеце, њихових родитеља и парохијана, Управа парохије лијевањске од срца захваљује Удружењу Огњена Марија Ливањска на материјалној и моралној подршци.

Посебно дирнути њиховом гестом, били су старији и угрожени парохијани које су чланови удружења, заједно са свештеником, обишли и уручили им пакете са најосновнијим животним намирницама.

LAST_UPDATED2
 
2. СКУПШТИНА УДРУЖЕЊА ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 12 децембар 2012 21:25

 

ДРУГА СКУПШТИНА И ПЛАН АКТИВНОСТИ ЗА 2013. ГОДИНУ!

 

У недељу, 9. Децембра 2012. године одржана је друга Скупштина Удружења Огњена Марија Ливањска, у просторијама СО Звездара у Београду. И поред великог снега који је пао током претходна 24 сата, велики број чланова Удружења је био присутан.

16s

3s

Пре почетка рада о тачкама дневног реда, чланове Удружења поздравили су Срђан Добрица, испред СО Звездара, као и почасни члан Удружења отац Мирко Јамеџија. Присутне су такође поздравили и Председник Удружења Никола Петровић, као и Председник Управног Одбора Гордана Достанић.

 

 

У даљем раду Скупштина је једногласно усвојила Извештај о раду Удружења између две седнице и прихватила предложени План активности Удружења за наредну годину, са оквирним роковима реализације и именованим координаторима.

 

LAST_UPDATED2
 
УДРУЖЕЊЕ ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 01 децембар 2012 22:03

 

ПРВА АКЦИЈА – БОЖИЋНИ ПАКЕТИЋИ ЗА ДЕЦУ И УГРОЖЕНА СТАРАЧКА ДОМАЋИНСТВА

Прва акција коју је Удружење Огњена Марија Ливањска покренуло односи се на прикупљање средстава за куповину Божићних поклона за српску децу и самохрана старачка домаћинства на подручију Ливна и Ливањског поља. Акција се спроводи у сарадњи са парохијом Лијевањском.

На основу података које је Удружењу достављено од стране Управе парохије лијевањске, Удружење ће припремити Бозићне пакетиће за 18 српске деце која се налазе у граду Ливну и у селима која опслужује Лијеванска парохија – Грковци, Губер, Казанци и Пржине.

Удружењу је на исти начин достављен и списак 41 самохраних старачких домаћинстава у Ливну, као и следећим селима која опслужује парохија Лијевањска: Бастаси, Богдаши, Бојмунте, Челебић, Губер, Губин, Пеуље, Прово, Радановци, Сајковић и Врбица. Највећи број особа у овим домаћинствима нема пензије, многи немају ни децу и/или су болесни. Имајући у виду тешке животне услове тих четрдесетак домаћинстава, Удружење ће, у сарадњи са парохијом Лијевањском, организовати набавку и поделу основних животних намирница уочи и након Божића.

За реализацију ове акције биће коришћена средства чланарине, а истовремено се обраћамо свим људима добре воље који имају могућности да помогну у овој акцији – финансијски или у намирницама – да контактирају Дијану Ковачић (дијана.п.ковациц@гмаил.цом или 063 606 862), Николу Петровића (бонип.бг@гмаил.цом или 064 615 5073) или Гордану Достанић (гдостаниц@гмаил.цом или 064 613 0103) или као и било кога од осталих чланова Управног одбора Удружења ОМЛ.

Управни одбор Удружења ОМЛ

остале вести:

 

LAST_UPDATED2
 
ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У РУЈАНИМА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
понедељак, 15 октобар 2012 08:26

Ове године, 14. октобра на празник Покрова Превете Богородице, Свету Литургију у Рујанима служио је надлежни парох протојереј-ставрофор Жељко Ђурица уз учешће вјерног народа лијевањске и губинске парохије.

Црква у селу Рујани, посвећена Покрову Пресвете Богородице, је мученичка црква која је проживјела страхоте заједно са православним вјерницима овог села. За њу би се могло рећи да је страхоте и преживјела, што се на жалост не може рећи за 360 њених вјерних чланова који су бачени у јаме Равни Долац, Пропунта, Пролог, и остала губилишта.

Узимајући у обзир тужну историју православних житеља овог села и присјећајући се догађаја из 911. године који се десио у Цариградској цркви на овај дан[1], Света Литургија у овој цркви добија свој пуни смисао.

LAST_UPDATED2
 
ОБНОВЉЕН РАД УДРУЖЕЊА ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА У БЕОГРАДУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
петак, 12 октобар 2012 07:18

У Београду је 9. Октобра 2012. године одржан скуп на коме је донета одлука да се обнови рад Удружења Огњена Марија Ливањска. Састанку је присуствовалo 21 особа из Ливна и околине, као и њихових потомака. Скуп је протекао у врло позитивној атмосфери, са много ентузијазма и идеја за будући рад. Потврђена је жеља и потреба Ливњака и њихових потомака да се окупе и организују у формално удружење ради повезивања што већег броја људи са заједничким циљем да се (између осталог): подржи рад Црквене општине Лијевно, помогне при обнови цркава и гробаља ливањског краја, одржава активна веза између Ливњака у Београду и ливањског краја, негује сећање на све жртве усташких злочина за време Другог светског рата и пострадале у рату 1992-1995 кроз годишњи парастос који ће се одржавати на дан Огњене Марије 30. Јула, као и неговања обичаја, културе и традиције Православних Срба Ливана и ливањских села. Удружење планира и годишње друштвено сакупљање Ливњака и њихових потомака прве суботе у јуну сваке године. Све додатне идеје и сугестије за рад удружења су добродошле.

LAST_UPDATED2
 
ЕПИСКОП ХРИЗОСТОМ У ЛИЈЕВНУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 19 септембар 2012 20:12

 

 

 

У  недељу 16. септембра на дан блажене успомене светог свештеномученика Антима и светог Јоаникија, Првог Патријарха србског, у цркви Успења Пресвете Богородице у Ливну, свету архијерејску литургију служио је Епископ бихаћко-петровачки Хризостом. Епископу су саслуживали протонамјесници Слободан Кљајић, парох гламочки и Александар Рељић, парох граховски, те ђакон Никола Перковић.
Тумачећи текст јеванђеље од Матеја о  највећој заповијести у Закону, епископ је окупљеном вјерном народу, нагласио неопходност љубави међу собом и према другима, те потребу усклађивања ријечи и дјела, јер "ако кажемо да волимо а дјелима то не показујемо, онда смо лицемјери". На крају свете литургије надлежни парох је захвалио у име вјерног народа и у своје лично име Његовом Преосвештенству Епископу Хризостому што је поред свих обавеза нашао времена  да нас посјети те духовно и молитвено укријепи и поучи.

 

Затим је Епископ са свештенством обишао крипту (спомен-костурницу) на којој су недавно завршени фасадерски и кровопокривачки радови, помоливши се за покој душа свих невино пострадалих чије кости ту почивају .
Након свечаног ручка у сали парохијског дома, у послијеподневним часовима епископ је  у пратњи протонамјесника Александра  Рељића и господина Душка Радића, посјетио парохију губинску и цркву Успења Пресвете Богородице у Губину. Повод за ову посјету, била је жеља епископа да види како теку завршни радови на обнови цркве и припреме за њено освећење.
Пуни лијепих утисака и духовног расположења остајемо чекајући поновни долазак нашег архипастира, док свјеже ријечи апостола прочитане на светој литургији  одзвањају у срцима: "Свачим смо угњетавани, али не потиштени; збуњивани али не очајни; свагда носећи на тијелу умирање Господа Исуса, да се и живот Исусов  на тијелу покаже. Јер ми живи стално се предајемо на смрт за Исуса, да се и живот Исусов јави у смртноме тијелу нашем. Знајући да ће Онај који васкрсе Господа Исуса , и нас васкрснути кроз Исуса и преда се поставити с вама" (2.кор.4,8-14).

LAST_UPDATED2
 
ПРОСЛАВЉЕНА ЦРКВЕНА СЛАВА У ЛИЈЕВНУ И ГУБИНУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
недеља, 02 септембар 2012 15:39

 

На дан Успења Пресвете Богородице 28.августа о.г. поводом црквене славе у Лијевну је служио свету Литургију протонамјесник Слободан Кљајић, парох гламочки и надлежни парох лијевањски. Након Свете Литургије, услиједило је благосиљање кољива и колача, те свечани славски ручак заједно са народом.

Такође, дрги дан поводом црквене славе у Губину, на празник нерукотвореног Образа Господа Исуса Христа (Убрус), свету Литургију су служили протосинђел Варнава (Дамјановић) намјесник манастира Трескавац заједно са надлежним парохом. Након благосиљања славског кољива и колача, отац Варнава је у надахнутој бесједи поучио и охрабрио присутне вјернике, а затим је дружење уз славски ручак и пријатан духовни разговор са оцем Варнавом настављено испред цркве.

 

LAST_UPDATED2
 
СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ВРБИЦИ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
понедељак, 27 август 2012 14:40

И ове године (04.августа 2012.год.) вјерници повратници и они који су у расејању, окупили су се око своје цркве у Врбици, на дан Свете Марије Магдалине – Благе Марије.

Окупљање и дружење је започело служењем свете Литургије, а затим је услииједио свечани ручак који су ове године организовали и припремили мјештани села Богдаше а материјално их подржали сви присутни. Дружење је настављено до касно у ноћ. Ово је прилика да се старији присјете млађих дана проведених у свом родном крају а млади да се упознају и потврде своја пријатељства склопљена на друштвеним мрежама.

Вјерујући да смо сви после оваквих окупљања духовно богатији, остајемо с благословом Божијм који смо понијели из своје цркве у нади да ће оваква окупљања бити из године у годину што бројнија, посјећенија и садржајнија.

 

LAST_UPDATED2
 
СВЕТА ЛИТУРГИЈА У Ц.ЛУГУ И ПЕУЉАМА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
субота, 25 август 2012 18:47

 

Поводом празника и славе цркве, 2.августа 2012.год. служена је Света Литургија у цркви Светог Пророка Илије у Црном Лугу. Кум и домаћин био је господин Милан Жмико с породицом, прошлогодишњи кум на освећењу цркве у Пеуљама. Пјевањем и одговарањем литургијско славље увеличали су парох граховски, протонамјесник Александар Рељић, богослов Немања Росић и господин Мирко Марић, представник Секретаријата за вјере Републике Српске.

Важно је поменути, да је претходни дан, у Пеуљама служена Света Литургија и парастос за покојног Дмитра Гашића, који се упокојио 10. маја, ове године у Лондону. Својим трудом и залагањем он је дао велики допринос обнови цркве Светог Великомученика Георгија у Пеуљама. Парастосу је присуствовао његов син Марко Гашић из Лондона, те овом приликом преузео архијерејску похвалницу за свога оца.

Свима који су допринјели обнови и окупљању нашег вјерног народа, Управа парохије упућује ријечи хвале и жели свако добро од Господа.

 

LAST_UPDATED2
 
СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ГУБИНУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
петак, 24 август 2012 05:26

Дана 31. јула 2012. год. Свету Литургију у Губину је служио надлежни парох са ђаконом Гламочким Срђаном Белензадом. Пјевањем и одговарањем на Светој Литургији узели су учешћа свештеник из Бачког Јарка Илија Проле и господин Милан Жмико са породицом. Повод за ово окупљање јесте жеља да се расељени парохијани губинске парохије окупе једном годишње око своје цркве у што већем броју те је због тога одређен датум пред Илиндан.

Овом приликом је господин Радомир Ињац са својом породицом поклонио и предао књиге за црквену библиотеку. Његовим заузимањем уз помоћ брата Мирка Ињца, покренута је и успјешно реализована акција прикупљања средстава за набавку и постављање плочица у цркви. Такође, заузимањем господина Обрада Вуковљака, скупљен је прилог у износу од 1.000,оо еура за набавку лустера у цркви.

Свима који су допринјели обнови цркве Успења Пресвете Богородице у Губину, Управа парохије остаје неизмјерно захвална.

LAST_UPDATED2
 
МОЛИТВЕНО СЈЕЋАЊЕ НА ЛИЈЕВАЊСКЕ МУЧЕНИКЕ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 01 август 2012 06:18

Молитвено сјећање на све невино пострадале ливњаке у Другом свјетском рату и осталим ратовима, обиљежено је у недељу 29. јула 2012. год. у 11:00 часова, служењем парастоса у цркви Свете Тројице у Бањалуци.

Такође, у понедељак 30. јула 2012. год. у 10:00 часова, на дан Свете Великомученице Марине служен је парастос у Београду у цркви Светог Марка те прва Света Литургија у Крипти (Спомен костурници) у Ливну.

Захваљујући господину Бори Пажину, Бранку Лаганину и Раденку Гојићу ове године крипта је добила потпуно нови изглед јер су на њој извршени фасадерски радови. Такође захваљујемо господину Милошу Дамњановићу, госпођи Гордани Достанић, Љубици Радети и осталим члановима Хуманитарног Друштва ОГЊЕНА МАРИЈА ЛИВАЊСКА на прилозима и помоћи. Нека Господ награди њихова добра дјела.

Уједно молимо све заинтересоване који желе да помогну у даљим (завршним) радовима, да се јаве Управи парохије лијевањске:

Краљице Катарине 20, 80101 Ливно, БиХ;

Телефон: 0038734/201-806;+38763/385-013;

e-mail: Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ; web: lijevno.com

 

LAST_UPDATED2
 
АРХИЈЕРЕЈСКО НАМЈЕСНИШТВО ЛИЈЕВАЊСКО-ГЛАМОЧКО ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
недеља, 22 јул 2012 16:31

Патријарх српски Иринеј у манастиру Веселиње код Гламоча

Патријарх Иринеј у манастиру Веселиње код Гламоча Патријарх Иринеј у манастиру Веселиње код Гламоча Патријарх Иринеј у манастиру Веселиње код Гламоча Патријарх Иринеј у манастиру Веселиње код Гламоча

 

LAST_UPDATED2
 
Дувно ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 29 мај 2012 22:15

У недјељу, 27. маја 2012. године, у цркви Светог Николаја у Дувну Свету Литургију служили су парох прве мостарске парохије Радивоје Круљ, парох ливањски Жељко Ђурица и ђакон Марко Гојачић. Светој Литургији су присуствовали представници општине Томиславград (Дувно), као и вјерници и пријатељи парохије дувањске.

Вести из Херцеговине Извор: http://www.spc.rs/sr/vesti_iz_hercegovine_2

LAST_UPDATED2
 
АПЕЛ ЛИЈЕВЉАНИМА, Епископа бихаћко-петровачког Хризостома ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
петак, 11 мај 2012 13:23

 

Драги Лијевљани,

ма где били у добру били  и нека вас благослов Божији свуда прати

Прије 20 година (1991.) покренули сте велики и историјски пројекат - ексхумацију жртава усташког геноцида 1941.године, који је обухватао вађење посмртних остатака мученички пострадалих Срба града Лијевна и Општине Лијевна из јама, бездана и масовних гробница у које су их након стравичног мучења хрватско-муслиманске усташе бациле, односно закопале. У склопу тог  пројекта подигнута је, али не и довршена, спомен капела невинопострадалим жртвама са костурницом.

 

LAST_UPDATED2
 
ЛИВАЊСКЕ ИКОНЕ У МУЗЕЈУ РС ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
петак, 20 април 2012 20:47

izlozba Ikona1 Ikone-izlozba-Banjaluka1

 

У оквиру обиљежавања Дана града Бањалуке, синоћ је у Музеју Републике Српске градоначелник Давидовић отворио изложбу “Конзерваторски досије”, која је јавности представила вишемјесечни процес конзервације и рестаурације четири велике “иконе Јерусалима”.

На конзервацији и рестаурацији ових икона радило се од октобра 2010. године, јер су иконе у музеј донешене у веома лошем стању. Тим који је обављао рестаурацију чине виши конзерватор Дијана Пешикан-Егић, конзерватор рестауратор Ђурђица Бјелошевић и Марко Катић, историчар умјетности.

Према ријечима Дијане Пешикан-Егић слике су биле механички оштећене, на површини се налазио таман слој прљавштине који је прекрио иконографске посебности, а на појединим мјестима бојени слој био је потпуно уништен.

“Јако сам задовољна исходом. На изложби се примијети велика разлика затеченог и садашњег стања”, рекла је Дијана Пешикан-Егић.

Иконе су настале у 18. и 19. вијеку, правоугаоног су облика и сликане су на платну. Ђурђица Бјелошевић је објаснила да је процес рестаурације деформисаног платна и изгубљених сцена био веома слојевит, те да се ауторска подлога морала испоштовати не остављајући пуно мјеста за креативност.

“Користили смо комбинацију традиционалних метода подебљавања воском и смолом и нових метода као што је рецимо лемљење дијела који је покидан. Намијена процеса је да продужи рок трајања иконе. Иконе су поново васкрсле, добиле су нови сјај”, рекла је Ђурђица Бјелошевић.

Иконе Јерусалима су дио збирке икона Српске православне цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну, те су 2004. године проглашене за културно добро Босне и Херцеговине. Иконе су донешене након хаџијских поклоничких путовања по Израелу, па се по томе називају хаџијске или јерусалимске.

“Њихова намјена је да њихове поклонике, али и њихове потомке, својим многобројним представама, подсјећају на мјеста која су посјетили у Јерусалиму и светој земљи. Ради се о сликама које се одликују једном кумулативном концентрацијом великог броја појединачних сцена и фигура које представљају мјеста у светој земљи”, изјавио је Марко Катић.

Посјетиоци изложбе ће моћи да виде процес рада, од фотографија затеченог стања, до конзерваторског третмана и иконе након конзервације. За сваку икону направљен је и конзерваторски досије. Након изложбе, која ће трајати до почетка јуна, иконе ће се вратити у цркву, а изложбени салон ће заузети материјал о репродукцији икона.

 

Ikone-izlozba-Banjaluka2 Ikone-izlozba-Banjaluka3 Ikone-izlozba-Banjaluka4

извор: http://www.banjaluka.com

Vaskrsle ikone Jerusalima u Muzeju Republike Srpske Izložba u Muzeju RS: Ikone Jerusalima uskoro u javnosti

 

 

LAST_UPDATED2
 
ИЗЛОЖБА РЕСТАУРИРАНИХ ЛИЈЕВАЊСКИХ ИКОНА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао свештеник Жељко Ђурица   
петак, 20 април 2012 19:37

 

У музеју Републике Српске у Бањалуци, 19.априла 2012.године, отворена је изложба рестаурираних лијевањских икона које су поклоници донијели током прошлог и крајем деветнаестог вијека из хаџилука у Јерусалиму и поклонили Цркви.

У музеју су изложење четири велике иконе на којима је успјешно завршен процес рестаурације, који је трајао више од годину дана. Због свог значаја, ова изложба је уврштена у програм обиљежавања града Бања Луке, те ће велики број грађана и гостију из страних држава имати прилику видјети ову изложбу.

Као домаћин, госте је поздравила госпођа Нада Пувачић, директорица музеја, а у име Српске Православне Цркве госте је поздравио високопреподобни архимандрит Серафим Кужић, настојатељ манастира Рмња и специјални изасланик владике бихаћко-петровачког г.г. Хризостома.

Изложби је присуствовао и протојереј Жељко Ђурица, први парох Лијевањски.

О овој изложби, говорила је др Љиљана Шево, а изложбу је службено отворио градоначелник Бањалуке, господин Драгољуб Давидовић.

Након разгледања, услиједио је коктел и културно-умјетнички програм за госте.

Фотографије са изложбе погледати ОВДЈЕ!

 

ИЗВОР: Инфо служба манастира Рмња

LAST_UPDATED2
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM