Select Your Language

Browse this website in:
СВЕТИ САВА ПРОСЛАВЉЕН У ЛИВНУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 03 фебруар 2018 21:07

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://wordpress.com/post/omlivanjska.com/429942


Празник великог српског светитеља и просветитеља, Светог Саве, прослављен је и ове године свечано у храму Успења Пресвете Богородице у Ливну. На светој литургији су се окупили како старији парохијани тако и најмлађи верници ове наше парохије, који овај дан славе и као своју школску славу. Један број окупљених верника је приступио светој тајни причести током свете литургије. Након службе, најмлађима који су се окупили у храму подељени су и светосавски пакетићи.

Празник Светог Саве се увек славио посебно свечано у Ливну. Још у време Аустроугарске управе у Босни и Херцеговини Ливањски Срби, предвођени својим свештеницима и трговцима, организовали су Светосавске приредбе и свечаности које су биле врло посећене и о којима је извештавала чак и штампа у Сарајеву.

Све до Другог светског рата, културно-уметнички програм и вечерња забава поводом дана Светог Саве одржавали су се у згради Српског пјевако-тамбурашког друштва ”Сундечић”, данашњој гимназији. Након Другог светског рата, молитвени и културно-уметнички део прославе су се одвијали у самој цркви.

У наставку доносимо запис из Љетописа парохије лијевањске о прослави Светог Саве пре 45 година, већ давне 1973. године.

--- --- ---

Из Љетописа парохије Лијевањске 27. јануара 1973 године, на Светог Саву:

Најпоштованији и најпосјећенији празник парохијана Лијевањске парохије. Вјерника мноштво једно. У цркву не могу сви да стану. Као и увјек ред да се упишу прилози, па целивање иконе Св.Саве. Милина погледати, црква увек пуна.

Ту су и млади дечаци обучени у новонаправљене стихаре. Жива дискусија ко ће шта да носи у опходу око храма. Почиње служба и жамора нестаје.
Видим како после завршетка кумови славског колача прилазе столу и чекају почетак читања славе. Ту су и малишани за које се кува још један славски колач и они су нестрпљиви. Читање Епископске посланице сви слушају, био је то букет савета и поука.

После свега драмски програм. Рецитација о Св.Сави и кнезу Лазару о Јефимији и многим српским великанима вјерници поздрављају бурним аплаузом.
Била је то свечаност каква се само једанпут годишње виђа у православној ливањској цркви. Сви су отишли задовољни пуни утисака о причама великана и најомиљенијег Српског светитеља Св.Саве.

 
ПОДЕЛА БОЖИЋНИХ ПАКЕТИЋА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
недеља, 14 јануар 2018 11:36

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/01/13/paketici2018/

Захваљујући труду и даривању добрих људи, Удружење Огњена Марија Ливањска већ низ година организује Божићно даривање за нашу децу и социјално угрожене парохијане. И овом приликом захваљујемо се свим приложницима који су нам омогућили да на овај скроман начин улепшамо Божићне празнике онима који и даље чувају пламен православља и српства у Ливањском пољу. Списак свих приложника можете наћи на крају ове вести, а посебно се захваљујемо нашим малим приложницима из Америке!

Божићни пакетићи су ове године припремљени за 30-ак малишана који живе на територији Ливањске и Црнолушке парохије, као и неколико деце из Купрешких села Малован и Равно, у којима веронауку предаје свештеник из Ливна. Божићни пакетићи у Ливну и Црном Лугу су деци подељени на Бадњи дан.

Осим пакетића за децу која живе у Ливну и Ливањском пољу, један број пакетића за децу која су дошла у посету својим породицама у Ливањском пољу припремио је г. Лазо Пјачин из Губина, уз помоћ г. Пере Рапајића из Бања Луке.

Божићни пакети за 40-ак старачких и социјално угрожених домаћинстава ће бити подељени у данима након Божића.

ИМЕ ПРИЛОГ
Никола, Јован, Илија и Лука Чулић (наши мали приложници из Америке) 1.250.00 Америчких долара
Љиљана Врбавац 3.000,00 дин.
Јован Пјешчић 12.000,00 дин.
Љиљана Дамњановић 10.000,00 дин.
Милош Дамњановић 10.000,00 дин.
S N Export Import doo – Недјељко Вуковљак 10.000,00 дин.
Бранка Дамњановић 4.000,00 дин.
Ана Ј. Милојковић 500,00 дин.
Саша Росић 3.000,00 дин.
Жељко Росић 2.000,00 дин.
Александар Радета 30,00 КМ
Сава Шуњка 3.000,00 дин.
Војислав Стојић 2.000,00 дин.
Рада Шегрт 2.000,00 дин.
Сања Докић 50,00 КМ
Бранко Докић 50,00 КМ
Гордана Достанић 2.700,00 дин.
Милован Маљковић 2.500,00 дин.
Синиша Јагодић 1.000,00 дин.
Жељко Васић 5.000,00 дин.
BOB doo 15.000,00 дин.

Наши мали приложници из Америке!
СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/01/13/paketici2018/

СПИСАК ПРИЛОЖНИКА

 
БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У ЛИВАЊСКОМ ПОЉУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
недеља, 14 јануар 2018 11:35

 

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2018/01/13/boziculp2018/

 

Празник Рођења Господа Исуса Христа је и ове године свечано прослављен у православним храмовима Ливна и Ливањског поља.

Бадњи дан је свануо са Светом Литургијом у цркви Успења Пресвете Богородице у Губину, на којој су се у јутарњим часовима окупили мештани Губинске парохије, како они који и даље живе у селима ове парохије, тако и они који су за празнике пристигли у своја села. Велики број верника је приступио светим тајнама исповести и причешћа. Након Свете Литургије, свечано је освећен и бадњак испред храма. У вечерњим сатима, Бадњак је у запаљен у порти цркве. Окупљени народ се након тога задржао на послужењу и дружењу у парохијском дому.

Након Губина, празнична служба је одржана и на другом крају поља, у цркви Силаска Светог Духа на Апостоле у Врбици. Након богослужења, отац Предраг и окупљени верници су запалили Бадњак који је претходно освећен.

Током Бадњег дана, вечерње богослужење је служено у цркви Успења Пресвете Богородице у Ливну, на коме се окупио верни народ Ливањске пархије. Током богослужења у цркви је освећен и Бадњак, који је потом запаљен у порти храма. Верници су се задржали у црквеној порти уз пуцкетање Бадњака и чашицу разговора.

У касним вечерњим сатима, богослужење је одржано и у цркви Светог Пророка Илије у Црном Лугу, након чега је и овде запаљен празнични Бадњак.
На сам Божић, Света Литургија је служена у храму Успења Пресвете Богородице у Ливну. Током Литургије, велики број верника ливањске парохију је приступио светима тајнама исповести и причешћа.

LAST_UPDATED2
 
РАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У ЛИВАЊСКОМ ПОЉУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, Предраг Црепуља   
петак, 05 јануар 2018 16:24

Бадњи дан (6. јануар)

10.00 часова – Губин – Црква Успења Пресвете Богородице

12.00 часова – Врбица – Црква Силаска Светог Духа на Апостоле

17.00 часова – Ливно – Паљење Бадњака – Црква Успења Пресвете Богородице

19.00 часова – Црни Луг – Паљење Бадњака – Црква Св. Пророка Илије

Божић (7. јануар)

8.00 часова – Ливно – Црква Успења Пресвете Богородице

 

Св. Стефан (9. јануар)

8.00 часова – Ливно – Црква Успења Пресвете Богородице

Обрезање Господа Исуса Христа (14. јануар)

8.00 часова – Ливно – Црква Успења Пресвете Богородице

Богојављење (19. јануар)

10.00 часова – Ливно – Црква Успења Пресвете Богородице

 

Управа парохије

 
БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКОГ ГОСПОДИНА СЕРГИЈА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 03 јануар 2018 19:46

ХРИСТОЉУБИВОМ СВЕШТЕНСТВУ, СВЕШТЕНОМОНАШТВУ, МОНАШТВУ, ВЈЕРНОМ НАРОДУ ЕПАРХИЈЕ БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКЕ

Драга браћо и сестре, драга наша духовна чада,

у овој ноћи прије 2018 година, ,,роди нам се Спас, који је Христос Господ у граду Давидову“ (Лк 2, 11). У овој ноћи дакле прије 2018 година, није се родио још један јунак кога упамтише људи по његовој храбрости, нити се родио још један човјек-праведник кога је историја упамтила по његовим добрим и племенитим дјелима, нити се родио још један паметан човјек интелектуалац чијим мислима се дивимо, него се родио ни мање ни више него ли сâм Бог. Бог дакле, који је створио све видљиво и невидљиво, који влада свим свјетовима и који постоји од вјечности и у вјечност, ,,кад дође пуноћа времена…посла Бог Сина својега, који се роди од жене‟ (Гал. 4,4).
У селу Витлејему надомак Јерусалима, у штали јер ,,не бијаше мјеста у гостионици“ (Лк 2, 7), Пресвета Дјева Марија рађа Бога који постаје човјек Исус Христос. У овом чудесном дјетету, како народ каже ,,малом Богу-Божићу“, велики Бог се приближио малом човјеку. И не само да се приближио него се с њим сјединио, толико да човјек нема више никог ближег себи, од свога Творца Бога Господа.
Но, погледајмо ноћас како се то Бог родио и постао човјек. Прије свих вјекова, изнад простора и времена, одувијек је постојао и постоји Бог који је Отац, Син и Свети Дух. Они живе у свом савршеном бићу који не зна за муке, бол, страдање и смрт, међусобно прожети савршеном љубављу, коју људски језик не може описати. Не чувајући ову љубав само за себе, Отац, Син и Свети Дух су ту своју савршену љубав показали и човјеку. Као што рече св. апостол Јован Богослов : ,,У томе је љубав , не што ми завољесмо Бога, него што Он завоље нас и посла Сина својега“ (1Јн 4, 10).
Посла Бог Отац дакле, свога вјечнога Бога Сина из савршеног божанског бића у којем нема, како рекосмо муке, бола и страдања, у овај наш свијет да се роди као човјек, да са нама поживи као прави правцати човјек и доживи све наше муке, боли и страдања.
Ово је зато ноћ љубави, вјере и наде. Јер, ко би уопште очекивао да ће велики Бог постати човјек и да ће бити рођен од Дјеве Марије без мужа? Ко би се надао томе да ће у неком малом селу, далеко од очију јавности, у штали, у сиромаштву и бједи, бити рођен наш Творац и Господар свијета?
Молимо се зато Богомладенцу Христу да нас све надахне таквом надом. Да својом благодаћу посјети сваку душу православну широм ове наше Крајине, која је у свему слична овој сиромашној и бједној штали витлејемској. Но, иако бједна, Бог Господ је изабрао баш њу, да се ту роди Господ наш Исус Христос.
Њему, великоме Богу и Спасу нашем Исусу Христу се молимо за све вас, драга наша духовна чада, поздрављајући вас познатим ријечима:

Мир Божији, Христос се роди!

О Божићу 2017.

Ваш молитвеник пред Богомладенцем Христом,

+Епископ бихаћко-петровачки

 

СЕРГИЈЕ

 

 

LAST_UPDATED2
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM