Select Your Language

Browse this website in:
Ливањско вече и скупштина Удружења ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
уторак, 15 март 2016 17:26

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: http://omlivanjska.com/2016/03/14/livanjskovece2016/

 

У суботу 12. марта т.г. у сали КЦ Чукарица одржана је Шеста седница Скупштине Удружења Огњена Марија Ливањска. Скуп је благоловио отац Мирко Јамеџија.

Након усвајања Дневног реда и избора чланова радних тела, Скупштина је верификовала пријем у чланство нових 26 чланова, усвојила Годишњи извештај о раду са финансијским извештајем за 2015. годину, као и План рада за 2016. годину.

У конструктивној атмосфери разговарало се о новим активностима које би могле допринети бољем положају ливањских Срба, активнијем укључењу у решавање питања од интереса за живот српске заједнице, као и очување њихове имовине.

Скупштини је присуствовао и заменик председника Одбора за дијаспору Скупштине Републике Србије, господин Миодраг Линта, који се обратио присутнима информацијама о покретању месечника Српско коло, као и акцији евидентирања имовине избеглих и расељених Срба, разлоуима њеног покретања и начину реализације.

Након Скупштине, у ресторану Ваша трпеза настављено је дружења Ливњака, до касних вечерњих сати. Ливањско вече обележено је присним разговором земљака, уз дискретну музику и добро послужење. Била је то лепа прилика да се после много година сретну људи који се дуго нису видели.

Овом приликом захваљујемо се власнику ресторана Владимиру Шуњки и особљу на љубазности.

 
АКТИВНОСТИ ОМС ЛИВНО ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
петак, 11 март 2016 19:03

Дана 18.04.2016. године одржано је треће предавање у склопу пројекта ЖИВОТ У ВЈЕРИ, намјењено  активистима младих ОМС Ливно, уз подршку МРВ БиХ и ЦРС. Предавање је одржао отац Жељко Ђурица на тему „Умјеће живљења у духу православља“. Говорио је младима како треба живјети и размишљати у складу са вјером, баш као што кажемо да дисати треба "пуним плућима". Истакао је како треба одбацити сажаљевање самога себе и удобност властите скромности, нагласивши да су рад и марљивост пут до успјеха. Посавјетовао је младе да размисле о својим јаким странама и одлуче шта воле и чиме се желе бавити у животу. Наводећи током предавања одговарајуће примјере из Светог Писма, завршио је ријечима да млади треба да живе у складу са Божијом вољом и заповијестима, те трагајући за Богом нађу мир и остваре своју срећу.

Весна Ковачић

LAST_UPDATED2
 
Завичај у срцу носе и њиме се поносе ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 08 март 2016 13:46

Удружење Ливњана и Граховљана у Бачком Јарку осми пут заредом у свом месту окупило је широм Србије расејане земљаке на дружење под слоганом: „Чувајмо завичај од заборава“. У препуној сали ресторана „Код Шмеке“ 350 земљака дошло је да се уз пригодну беседу, песму и игру присете подручја с ког потичу.

Дошли су гости из завичаја, Београда, Кикинде, Зрењанина, Врбаса, Бачке Паланке, Суботице, Футога, Новог Сада, Сирига, Темерина и наравно Бачког Јарка. После поздравне речи Ковиљкa Шуњке председника управног одбора удружења, госте су поздравили и представници општине Темерин, а из завичаја је поздраве пренео парох Ливањски Жељко Ђурица.
cuvajmo 2016 (7)Поздраве је упутио у име комшијских удружења Мирко Латиновић, пореклом из Босанског Петровца. Присутни су били представници Завичајних удружења Дрвара, Босанског Петровца, Гламоча, Мањаче, Врбљана, Удружења Српских крајева и Удружења Огњена Марија Ливањска. Скуп су благосиљали заједно свештеници Жељко Ђурица из Ливна и Илија Проле из Бачког Јарка.
cuvajmo 2016 (17)У културно- забавном етно делу програма, који су водили Јелена Стојановић и Владимир Вујановић, наступили су момци и девојке из КУД Младен Стојановић из Бачког Јарка, песници Љубица Михајло и Илија Ињац, гуслар Пенезић Љубомир, а праве овације одушељења и задовољства изазвао је наступ певачке групе „Звуци с камена“ у специфичним униформама, униформама српске војске. Са песмама Тамо далеко, Боже правде и других патриотских песама.cuvajmo 2016 (26)
У забавном делу програма, наступио је оркестар Максимус бенд из Бачког Јарка.
Забава, прича и весеље трајало је до раних јутарњих сати уз богату трпезу. Сви гости су отишли кућама задовоњни, са пуно лепих утисака и поруком: Чувати завичај од заборава.
Приликом одласка кућама, чуло се приликом поздрављања: Видимо се, на лето у завичају, а идуће године опет на деветом по реду дружењу у Бачком Јарку.

Све фотографије са овог догађаја погледајте ОВДЕ

повезане вести:

LAST_UPDATED2
 
СЈЕДНИЦА УПРАВНИХ ТЕЛА ЕПАРХИЈЕ БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКЕ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
уторак, 08 март 2016 08:48
euor_11

У седишту Епархије бихаћко-петровачке у Босанском Петровцу Епископ Атанасије је данас 06. марта 2016. године је одржао заједничу сединицу Епархијског савета и Епархијског управног одбора.Радном делу заседања претходила... Новости

 
Представници Удружења Огњена Марија Ливањска у радној посјети Музеју Републике Српске ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 05 март 2016 21:45

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ И ОВДЕ: http://omlivanjska.com/2016/03/05/omlumuzejurs/

Парох лијевањски отац Жељко Ђурица, као и представници Удружења ОМЛ, Милош Дамњановић, Александар Радета и Гордана Достанић посетили су Музеј Републике Српске 1. марта и у двочасовном радном састанку са директором Музеја, г-ђом Надом Пувачић, конзерватором-рестауратором Дијаном Пешикан Егић, историчарем уметности Љиљаном Шево договорили начин и услове извођења више важних предстојећих послова везаних за заоставштину и имовину православне цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну.

Први размотрени и договорени послови односили су се на обезбеђење прикладног материјала – скенираних фотографија икона ливањске православне цркве, ради излагања на предстојећој изложби „Срби Ливањског поља-трајање кроз векове“ планираној за средину априла ове године у Београду. Љубазношћу запослених Музеја, на поменутој изложби ће, на прикладан начин, бити приказани и неки детаљи који се односе на рестаурацију ливањских икона, као и репродукције вредних икона. Такође, било је речи и о могућности приказивања исте изложбе у Бања Луци током ове године.

Други део разговора односио се на дефинисање оптималних предуслова враћања рестаурираних икона у ливањску цркву, имајући у виду и до сада извршене радове, као и тренутне околности санирања и обнове цркве (изолација, замена крова, малтерисање, рестаурација мобилијара, постављање безбедносних услова исл). У циљу прецизног дефинисања радних и финансијских услова представници Музеја РС обавиће радну посету Ливну, након чега ће, у складу са препорукама, Удружење ОМЛ и Парохија лијевањска предузети даље неопходне кораке за стварање оптималних услова чувања српске заоставштине на месту коме припада.

LAST_UPDATED2
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео


Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM