Select Your Language

Browse this website in:
ОБАВЈЕШТЕЊА УДРУЖЕЊА ОМЛ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
понедељак, 24 октобар 2016 18:53

Представљање 6. издања Огњене Марије Ливањске

на Сајму књига 2016.

Оригинални линк: https://omlivanjska.com/2016/10/21/omlsajam/

Обавештавамо све заинтересоване да ће Удружење Огњена Марија Ливњска, на београдском Сајму књига представити књигу Буда Симоновића Огњена Марија ливањска, шесто издање на српском језику, као и издање на енглеском језику.

Промоција књиге се организује у оквиру промотивнох активности Управе за дијаспору и сарадњу са Србима у региону Министарста спољних послова Републике Србије

На промоцији ће говорити аутор књиге Будо Симоновић као и новинар и публициста Јово Бајић.

Очекујемо вас у хали 4 Београдског сајма, у уторак 25.октобра са почетком у 16.30.

 

 

Шесто издање Огњене Марије Ливањске у продаји

 

Оригинални линк: https://omlivanjska.com/2016/10/22/oml6izdanje/

Обавештавамо чланство и заинтересовану јавност да је, захваљујући спонзорима Радивоју Цветићу и Горану Докићу, из штампе изашло шесто издање књиге Буда Симоновића Огњена Марија ливањска. Књига је штампана ћирилицом, на српском језику.

Подесћања ради, књига Огњена Марија ливањска, изашла је из пера новинара Буда Симоновића давне 1991.године. Но, она није плод његове маште него потресно сведочанство малобројних Срба који су Божијом милошћу преживели лето 1941. године на подручију Ливна. Аутентична сведочења и документа која је прикупио писац писац није прилагођавао укусу публике. Пустио је своје саговорнике да своја осећања и доживљаје испричају баш како су се збили. Друго издање књиге, штампано десет година касније, допуњено је новим подацима и фотографијама о даљој судбини ливањских Срба и њихових споменика након грађанског рата 90-тих година у Босни и Херцеговини.

На интернет страници Удружења може се прочитати више о писцу и књизи.

Жељени број примерака можете обезбедити:

– достављањем наруџбенице (Наруџбеницу можте преузети овде) Удружењу ОМЛ поштом на адресу: Никола Петровић, Војвођанска 392Е, 11271 Сурчин или на емаил:  Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

– личним контактом или са Николом Петровићем (тел.: 064 615 5073 или емаил:  Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели ) или Милошем Дамњановићем (тел.: 063 287 876 или емаил:  Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели )

Цена по примерку књиге износи 1000 РСД (за наручиоце из Републике Српске и Федерације БиХ 16,94 КМ; за остале наручиоце 8,62 ЕВРА или 12 УСД).

Уплате из Србије извршити на динарски рачун Удружења Огњена Марија Ливањска код банке Интеса Београд број 160-380800-45 са позивом на број 1941 (као примаоца навести Удружење ОМЛ а као сврху уплате Књига ОМЛ)

Уплате из БиХ извршити на рачун Удружења Огњена Марија Ливањска код Уникредит банке Бања Лука број 55-172077032321-17 са позивом на број 1941 (као примаоца навести Удружење ОМЛ а као сврху уплате Књига ОМЛ)

Достава се може извршити на један од два начина:

  1. Поштом на адресу коју нам доставите, с тим што ћете трошкове поштарине платити уз преузимање књиге (за сада испорука могућа само у Србији)
  2. Личним преузимањем од чланова управе Удружења (без додатних трошкова)
LAST_UPDATED2
 
АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И НАУЧНИ СКУП У МАНАСТИРУ ВЕСЕЛИЊЕ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
недеља, 23 октобар 2016 19:12

Ових дана у Гламочу човјек је могао да осјети како је лијепо бити у земљи својих праотаца. Било је дирљиво пратити групу научника и студената из Приједора, Бања Луке, Пала, Требиња, Херцег Новог и са њима гледати богатство нашег народа које је забиљежено на некрополама.

Врхунац радости био је у недјељу када су Гламочани са гостима дочекали свога архипастира Епископа бихаћко-петровачког г.Атанасија. Он је началствовао Светом архијерејском литургијом и надахнуто поучио све присутне науци Христовој. Указао је Владика на свијетле примјере страдања за вјеру, а то су мученици гламочки. Али и на оне који неспремни на жртву погазише вјеру светосавску.

У манастирском конаку је припремљена манастирска трпеза. Сви су се сложили да оваква окупљања и истраживања треба интензивирати јер Гламоч својом богатом православном историјом то заслужује.

У поподневним часовима Епископ Атанасије посјетио је Ливно гдје га је дочекао протојереј-ставрофор Жељко Ђурица упознавши Епископа Атанасија са радовима на обнови цркве ливањских мученика.

Извор:http://www.eparhijabihackopetrovacka.org/

LAST_UPDATED2
 
Обновљено православно гробље у Прилуци ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
четвртак, 20 октобар 2016 17:44

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/10/22/obnovapriluka/

Трудом малобројних православних Срба из села Прилука крај Ливна, током 2016. године обновљено је православно гробље у овом селу. Почетком године, прокрчено је растиње на овом гробљу, од кога се многи споменици на гробљу нису ни видели.

Након тога, приступило се ограђивању гробља. Паралелно су се прикупљали прилози и понуде од потенцијалних извођача. Након одабира извођача, радови на огради гробља су извршени крајем јула и почетком августа.

Гробље је сада ограђено бетонским зидом у дужини од око 200 метара. Укупна вредност свих радова изведених током 2016. године је 12.000 евра. Радове су својим прилозима финансирали чланови породице Ерцег из Прилуке који данас живе у Аустралији и Немачкој. Њихов труд и посвећеност могу послужити само као пример свима нама, поготову другим селима у којима је живело много више нашег народа.

Током октобра месеца, по први пут након много година, на гробљу је обављен помен и прелив гробова оних који су ту сахрањени. На овом гробљу, које се налази поред пута Ливно – Босанско Грахово, сахрањивали су се следећи родови: Ерцег, Михајло и Љубоја.

LAST_UPDATED2
 
Прослављена слава цркве у Рујанима ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 15 октобар 2016 17:06

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/10/15/rujanipokrov2016/


У селу Рујани крај Ливна налази се мала православна црква посвећена празнику Покрова Пресвете Богородице. И ако у овом селу више нема православног живља, некадашњи становници и њихови потомци се окупљају у селу макар једном годишње како би обележили славу цркве, те на тај начин удахнули живот у овај храм.

Тако је било и ове године, када су се викенд уочи црквене славе окупили верници. Неки су овом приликом пристигли из Београда и Бања Луке, а неки из оближњих места као што су Губин, Сајковић и Грахово. Пред 20-ак окупљених, Свету Литургију служио је парох лијевањски отац Жељко Ђурица. Током службе, део присутних је приступио и светим тајнама исповести и причешћа. Кум овогодишње славе био је Влада Маљковић из Сурчина, који је са својом породицом припремио славско жито и колач.

Обраћајући се окупљеним верницима на крају Свете Литургије, отац Жељко их је подсетио да се на празник Покрова Пресвете Богородице обележава тренутак када се, давне 911. године, у Богородичиној цркви у Цариграду над окупљеним народом појавила Пресвета Богородица, са распростратим омофором, или покровом, у рукама, којим је покривала окупљени народ. Истакао је да Пресвета Богородица на исти начин данас окупља верни народ везан за овај храм, сабирајући нас њеним покровом.

Након Свете Литургије, извршен је прелив гробова и молитва за покој душе над гробовима који се налазе у гробљу око саме цркве. Окупљени верници су се задржали на послужењу испред цркве, након чега је већина окупљених продужила на ручак, који је припремљен у парохијском дому у Ливну. Овом приликом се захваљујемо управи парохије и свима онима који су се потрудили да угосте окупљени народ.

На путу до Ливна, верници су се зауставили у Прологу, на месту где се налазило једно од највећих стратишта православних Срба из Другог светског рата у Ливањском пољу. Ту су упалили свеће својим страдалим прецима и прочитали молитву. На овом месту усташе су током 1941. доводиле и убијале српске мушкарце из Горњих и Доњих Рујана, града Ливна, Голињева, Губера и многих других села, укључујући и она са друге стране Динаре, око Врлике. Мошти које су се ту налазиле су ексхумиране 1991. године и пренете у костурницу капеле Св. Великомученице Марине у Ливну. Споменик који се ту некада налазио је уништен током протеклог рата.

Вреди истаћи и да се у Рујанима налазе два православна гробља. Једно се налази у Доњим Рујанима око саме цркве, а друго у Горњим Рујанима. И док је гробље у Доњим Рујанима заједно са црквом током задње две године уређено и ограђено новим зидом, гробље у Горњим Рујанима је у знатно лошијем стању. Ове године је покошено и прокрчено, по први пут од 1990. године колико је познато. Око гробља се налази стари, урушени зид. Последња сахрана на овом гробљу обављена је 1991. године.

LAST_UPDATED2
 
ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ СЛУЖИО У ГЛАМОЧУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 28 септембар 2016 20:16

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЈЕ: Новости

На празник Воздвижења Часног Крста 27.септембра 2016. године Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије у саборном храму Свете Тројице у Гламочу началствовао је Светом Литургијом уз саслужење протојереја-ставрофора Жељка Ђурице, пароха ливањског и протојереја Слободана Кљајића, пароха гламочког.

Светој Литургији присуствоваво је Начелник Општине Гламоч Господин Радован Марковић, вјерни народ Гламоча и велики број дјеце који су дошли са својим вјероучитељем пречасним јерејем Срђаном Белензадом.

У својој бесједи Епископ је окупљеном народу указао на важност очувања вјере и значај празника. „Нека је свима који се крсте Крстом Христовим срећан и од Бога благословен овај наш хришћански Празник; овај дан, који је посвећен Часном и Животворном Крсту Христовом, по чему је и сам дан добио назив Крстовдан. Прослављамо и клањамо се и цијеливамо са посебним поштовањем Свети Крст на коме је Спаситељ наш Господ Исус Христос распет, да би нас грешне људе избавио од гријеха, душевне смрти и сатане.

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави у парохијском дому.

LAST_UPDATED2
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео


Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM