Select Your Language

Browse this website in:
БРОЈАНИЦА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
недеља, 26 септембар 2010 22:31

 

По предању, бројаница је настала, тако што је један монах желео да направи вунену бројаницу да би одбројавао молитве. Али, ђаво му је стално развезивао чвориће. Једном му је дошaо анђео и научио га да прави чвор са седам преплетених крстова. Овај чвор ђаво није могао развезати.

Бројаница се користи за кратке молитве које се понављају и њима се допуњују молитве које се редовно читају. Она помаже да се усредсреди на речи молитве како мисли не би лутале. Дакле, пре него што почнете молитву, сконцентришите се, узмите бројаницу у леву руку, десном руком прекрстите се и одбројавајте сваку молитву по једним чворићем.

Најчешћа је молитва Господа Исуса Христа: "Господе Исусе Христе, сине Божији, помилуј ме грешнога", или молитва Пресветој Богородици: "Пресвета Богородице, спаси нас", или молитва светитељу: "Свети (име) моли Бога за нас".

Стална употреба бројанице трба да је по благослову свештеника, иначе може бити опасно сам се упуштати у дубине ове молитве. Сталним понављањем имена Господа Исуса Христа, сам Господ улази у срце које мора бити за то спремно. Током молитве не сме се препуштати маштању и умишљању. Молитва ће бити плодна само ако је допуњују дела вјере.

Према бројаници трба да имамо поштовање. Она се може освештати и не треба је користити као украс. Особа која их прави у исто време треба да се моли. Мале бројанице имају 33 чворића, средње 50, а велике 100 и 300.

Нека би, Бог дао да ово кратко сазнање о бројаници буде сваком читаоцу на духовну корист и спасење душе.

свештеник Жељко Ђурица

 

LAST_UPDATED2
 
ДРУГИ ДОЛАЗАК ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 25 септембар 2010 20:46

Када у личности и делатности Антихриста зло буде на врхунцу своје стравичне моћи и власти, доћи ће Господ Христос у неописивој слави и сили Свога Богочовечанског добра. То ће бити највеличанственији тренутак у историји земље: сусрет апсолутног Богочовечанског добра, оличеног у Господу Христу, са апсолутним Ďавочовечанским злом, оличеним у Антихристу. Тада ће Господ Христос бити толико надмоћнији од Антихриста, да меĎу њима борбе ни бити неће, јер ће Господ самом појавом Својом убити Антихриста и искоренити и њега и његово зло светлошћу доласка Свог. Тиме ће се окончати дуга историјска борба Божанског добра и сатанског зла кроз тела људска на попришту ове помрачене звезде Божије, и завршити садашњи временско-просторни поредак живота и твари. Зато се у Светом Откривењу овај дан по преимућству назива даном Господа нашега Исуса Христа, даном Христовим, даном Господњим. Као што је време ушло у постојање светлошћу првог дана Божјег, тако ће и завршити своје постајање светлошћу последњег дана Божијег. Обућен светлошћу као ризом, Господ Исус ће доћи у таквој сили и слави, какво око људско видело није, ни ухо чуло, нити срце људско наслутило. То ће бити потпуно, свесавршена слава Тројичног Божанства, јер су пресвета уста спаситељева изрекла да ће Он доћи "у слави Својој и Очевој и Светих АнĎела". Јер је слава Очева и исто време и Његова. Као Јединородни Син Божији, Он је у свему раван Оцу; и све што има Отац његово је: Његова је и предвечна Божанска слава. За првог доласка Свог, смирени Господ Исус скривао је ту предвечну Божанску славу Своју завесом тела свог многострадалног; но при другом доласку Свом Он ће ту Божанску славу показати кроз прослављено тело Своје. Јер Он, вечни Син Божији, оваплочењем је постао Син Човечији, и остаће такав за навек. Зато говорећи о другом доласку Свом, Господ Исус непрестано наглашава богочовечански карактер Личности своје: Доћи ће Син Човечији у слави Оца свога са анђелима светим; доћи ће Син Човечији у слави својој и сви свети анĎели са њим, и сешће на престо славе своје; и угледаће Сина Човечијега где иде на облацима небеским са силом и славом великом. -

Пошто ће при другом доласку господ Исус Христос открити своју неизрециву силу и сјај Божанства Свог и искупитељског подвига Свог, то се овај долазак Његов и назива у Светом Писму откривењем - ΄η άποκάληψις - Господа нашега Исуса Христа, откривењем славе Његове. Непосредни сигнал другог доласка Спаситељевог биће појава крста на небу, као симбола спасења нашег, као знака искупитељског подвига Спасовог: Тада ће се показати знак Сина Човечијег на небу. Свети Златоуст благовести: Тада ће се показати знак Сина Човечијега на небу, тојест крст, који је светлији од сунца. Јер сунце се помрачује и скрива, а крст се јавља; он се не би јавио када не би био далеко светлији од сунчаних зракова. Но ради чега се јавља овај знак? Ради тога да потпуно посрами бестидност Јевреја. Јер ће Христос доћи на овај Суд, имајући највеће оправдње - крст, показујући не само ране него и срамну смрт. И сви ће тада распознати у крсту знак Христов, и проплакаће сва племена на земљи: проплакаће верни од радости и усхићења што им се остварила нада; проплакаће неверни од туге и очајања што нису поверовали у спасоносност крста Господњег него су га сматрали саблазном и безумљем. И одмах за крстом јавиће се сам Господ Исус, и сви ће угледати Сина Човечијега где иде на облацима небеским са силом и славом великом. Угледаће оног истог историјског Исуса, оваплоћеног Бога, Богочовека, Сина Човечијега, за кога су анĎели при вазнесењу рекли: Овај Исус, који се од вас узе на небо, тако ће доћи као што видесте да иде на небо. Тада ће богочовечанска стварност Личности Спаситељеве бити очигледна за све људе, па и за оне који су Га на земљи осудили на смрт и распели. И сви ће земнородни увидети јасно да Бог узвиси Исуса, и дарова Му име које је веће од сваког имена, и поклониће Му се свако колено оних који су на небу и на земљи и под земљом, и сваки ће језик признати да је Господ Исус Христос на славу Бога Оца. Божанска слава Спаситељева при другом доласку Његовом, не може се описати никаквим језиком, ни људским ни анђелским. Сва слава неба, и небеса над небесима, јавиће се тада на земљи. Са Њим ће доћи сви свети анĎели, јер је сам Господ обећао: Доћи ће Син Човечији у слави својој и сви свети анђели с Њим. Неотступно верне слуге Спасове, анђели ће га пратити и при другом доласку Његовом, који ће бити као муња, и зато видљив за све и одасвуд. А муњу, ко може пратити, ако не анђели? Ко може служити таквоме Богу и Господу, који долази као муња, ако не анђели? Стога свети Апостол благовести: Сам ће Господ са заповешћу, кад се заори глас арханĎелов и затруби труба Божија, сићи с неба. Господ ће првом арханђелу, Светом Архистратигу Михаилу, том чувару народа Божјег, издати заповест о васкрсењу мртвих и Суду; он ће је објавити осталим небеским војницима, који ће је помоћу труба Божијих обзнанити свима бићима неба и земље, од краја до краја небеса. И сви ће, живи и мртви, изаћи у сусрет Господу; и сам ће Господ у последњој труби сићи с неба.

Ова богооткривена истина о другом доласку Господа Христа сачињава један од главних догмата богочовечанске вере Христове, који је Црква одувек уносила у своје Симболе, и његову неопходност за наше спасење одогматила на сва времена уневши га у васељенски Никео-цариградски Символ вере, благовестећи о васкрслом и вазнесеном Господу Исусу: да ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом царству неће бити краја.

Објашњавајући ову вечну истину вере православне, свети Оци су говорили: "Ми проповедамо не само један долазак Христов него и други, који ће бити далеко славнији од првог. Јер при првом Он је показао Своје трпљење, а при другом - носиће круну Божанског Царства. При првом доласку Он је лежао у јаслима, повијен пеленама; при другом - Он ће се оденути светлошћу као одећом (Пс 103:2). При првом доласку претрпео је крст не марећи за срамоту; при другом - доћи ће у слави, праћен анĎелском војском. Ми се стога не задржавамо на првом доласку само, него и други очекујемо... Доћи ће Спаситељ не да му поново суде него да суди онима који су Га осудили. Он, који је некада ћутао када су Му судили, потсетиће законопреступнике који су при крсту показали дрскост своју, и рећи: Ви сте то чинили, ја ћутах. Онда је Спас дошао ради домостроја спасења - δι οίκονομιαν -, поукама учећи људе, а тада ће се они по неопходности, макар и не хтели, покорити Његовом царству." (ДОГМАТИКА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ III. Стр 778-782.)

 

LAST_UPDATED2
 
ЗНАЦИ ПОСЛЕДЊИХ ВРЕМЕНА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
субота, 25 септембар 2010 20:43

ОВАЈ СВЕТ ЈЕ ОСТАРИО ОД ГРЕХА

 

            Како рекох раније, блажене успомене Старац (духовник) ретко је напуштао своју келију, само из љубави према ученицима излазио је у предсобље, где нас је поучавао својим речима, испуњеним духовне сладости и мудрости.

            После неколико година на путовању, вративши се у Цариград, сазнао сам да је блажени старац болестан, и зажелео сам да га видим, пре него га Господ позове из овог живота. Још неки из нашега братства такође су желели да га посете са мном, и на вратима његове келије ми смо замолили, преко келејника да нас Старац удостоји свога благослова и поучавања. Старац је благонаклоно изразио спремност да нас прими... Ускоро је и он изишао: био је потпуно сед, средњега раста, мало погурен, на уснама му је лебдео леп осмех и са добротом је гледао на сваког од нас. Често би очи његове биле осенчене тугом, зато што је дубоко сажаљевао цели свет који је огрезао у гресима и невољама, а говорећи о томе, Старац је сагибао главу и плакао. Ми смо сели у полукруг и слушали речи Старца.

            Он нам је говорио како Господ силно жели наше спасење и да је све учинио за то, да се Његова милост и благодатна помоћ простире и на праведника и на грешника те је потребан само мали напор с наше стране за спасење душе.

LAST_UPDATED2
 
НОВО ДОБА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
четвртак, 23 септембар 2010 21:29

 

(NEW AGE)

I

"А ви, дакле, вољени, знајући унапред, чувајте се да обманом безаконика не будете одведени са њима, и не отпаднете од свога ослонца, но узрастајте у благодати и у познању Господа нашега и Спаса Исуса Христа. Њему слава и сада и у дан вечни. Амин." (2.Пет.3,17-18).

 

LAST_UPDATED2
 
ТО СУ СРБИ! ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао парох лијевањски, протојереј Жељко Ђурица   
четвртак, 16 септембар 2010 12:28

ИЗ ПОСЛЕДЊЕ ПРОПОВЕДИ ПАСТОРА ФРИДРИХА ГРИЗЕНДОРФА ОДРЖАНЕ, МАЈА 1945. ГОДИНЕ У СЕЛУ ЕВЕРБУРГ КОД ОСНАБРИКА: ТО СУ СРБИ!

 

            … Наша отаџбина је изгубила рат. Победили су Руси, Американци, Енглези. Можда су имали боље оружје, више војника, боље вођство. Али то је уствари материјална победа. Ту победу су они однели. Али овде, међу нама, има један народ који је извојевао једну другу победу – победу душе, победу срца и поштења, победу мира и хришћанске љубави. То су Срби! Ми смо их само донекле познавали. Али смо исто тако знали шта смо чинили у њиховој отаџбини. Убијали смо стотину Срба који су бранили земљу, за једног убијеног нашег војника који је иначе претстављао власт окупатора насилника. Па не само то да смо чинили него смо благонаклоно гледали како су тамо пуцали са свих страна. Знали смо да се овде међу нама налази 5 000 Срба, који су некад представљали друштвену елиту у својој земљи а сада су личили на живе костуре, изнемогли и малаксали од глади. Знали смо да код Срба тиња веровање: ко се не освети тај се не посвети! И ми смо се, заиста, плашили освете тих србских мученика. Бојали смо се да ће они по нашој капитулацији, радити оно што смо ми са њима радили. Замишљали смо рано ту трагедију и већ видели нашу децу како пливају канализацијом или се пеку у градској пекари. Замишљали смо убијање наших људи, силовање, рушење и разарање наших домова. Међутим, како је било? Кад су пукле заробљеничке жице и кад се 5000 живих костура нашло слободно у нашој средини, ти костури су – миловали нашу децу, давали им бомбоне! Разговарали су са нама! Срби су дакле миловали децу оних који су њихову отаџбину у црно завили. Тек сада разумемо зашто је наш велики песник Гете учио србски језик. Сад тек схватамо зашто је Бизмарку последња реч на самртничкој постељи била – “Србија!” Та победа Срба је већа и узвишенија од сваке материјалне победе! Такву победу, чини ми се, могли су извојевати и добити само Срби, однеговани у њиховом светосавском духу и јуначким епским песмама које је наш Гете тако волео. Ова победа ће вековима живети у душама Немаца, а тој победи и Србима који су је извојевали, желео сам да посветим своју последњу свештеничку беседу…

 

Фридрих Гризендорф

 

LAST_UPDATED2
 
<< Почетак < Претходна 61 62 63 64 65 66 67 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео

Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM