Select Your Language

Browse this website in:
Прослављена слава цркве у Рујанима ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 15 октобар 2016 17:06

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/10/15/rujanipokrov2016/


У селу Рујани крај Ливна налази се мала православна црква посвећена празнику Покрова Пресвете Богородице. И ако у овом селу више нема православног живља, некадашњи становници и њихови потомци се окупљају у селу макар једном годишње како би обележили славу цркве, те на тај начин удахнули живот у овај храм.

Тако је било и ове године, када су се викенд уочи црквене славе окупили верници. Неки су овом приликом пристигли из Београда и Бања Луке, а неки из оближњих места као што су Губин, Сајковић и Грахово. Пред 20-ак окупљених, Свету Литургију служио је парох лијевањски отац Жељко Ђурица. Током службе, део присутних је приступио и светим тајнама исповести и причешћа. Кум овогодишње славе био је Влада Маљковић из Сурчина, који је са својом породицом припремио славско жито и колач.

Обраћајући се окупљеним верницима на крају Свете Литургије, отац Жељко их је подсетио да се на празник Покрова Пресвете Богородице обележава тренутак када се, давне 911. године, у Богородичиној цркви у Цариграду над окупљеним народом појавила Пресвета Богородица, са распростратим омофором, или покровом, у рукама, којим је покривала окупљени народ. Истакао је да Пресвета Богородица на исти начин данас окупља верни народ везан за овај храм, сабирајући нас њеним покровом.

Након Свете Литургије, извршен је прелив гробова и молитва за покој душе над гробовима који се налазе у гробљу око саме цркве. Окупљени верници су се задржали на послужењу испред цркве, након чега је већина окупљених продужила на ручак, који је припремљен у парохијском дому у Ливну. Овом приликом се захваљујемо управи парохије и свима онима који су се потрудили да угосте окупљени народ.

На путу до Ливна, верници су се зауставили у Прологу, на месту где се налазило једно од највећих стратишта православних Срба из Другог светског рата у Ливањском пољу. Ту су упалили свеће својим страдалим прецима и прочитали молитву. На овом месту усташе су током 1941. доводиле и убијале српске мушкарце из Горњих и Доњих Рујана, града Ливна, Голињева, Губера и многих других села, укључујући и она са друге стране Динаре, око Врлике. Мошти које су се ту налазиле су ексхумиране 1991. године и пренете у костурницу капеле Св. Великомученице Марине у Ливну. Споменик који се ту некада налазио је уништен током протеклог рата.

Вреди истаћи и да се у Рујанима налазе два православна гробља. Једно се налази у Доњим Рујанима око саме цркве, а друго у Горњим Рујанима. И док је гробље у Доњим Рујанима заједно са црквом током задње две године уређено и ограђено новим зидом, гробље у Горњим Рујанима је у знатно лошијем стању. Ове године је покошено и прокрчено, по први пут од 1990. године колико је познато. Око гробља се налази стари, урушени зид. Последња сахрана на овом гробљу обављена је 1991. године.

LAST_UPDATED2
 
ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ СЛУЖИО У ГЛАМОЧУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 28 септембар 2016 20:16

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЈЕ: Новости

На празник Воздвижења Часног Крста 27.септембра 2016. године Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије у саборном храму Свете Тројице у Гламочу началствовао је Светом Литургијом уз саслужење протојереја-ставрофора Жељка Ђурице, пароха ливањског и протојереја Слободана Кљајића, пароха гламочког.

Светој Литургији присуствоваво је Начелник Општине Гламоч Господин Радован Марковић, вјерни народ Гламоча и велики број дјеце који су дошли са својим вјероучитељем пречасним јерејем Срђаном Белензадом.

У својој бесједи Епископ је окупљеном народу указао на важност очувања вјере и значај празника. „Нека је свима који се крсте Крстом Христовим срећан и од Бога благословен овај наш хришћански Празник; овај дан, који је посвећен Часном и Животворном Крсту Христовом, по чему је и сам дан добио назив Крстовдан. Прослављамо и клањамо се и цијеливамо са посебним поштовањем Свети Крст на коме је Спаситељ наш Господ Исус Христос распет, да би нас грешне људе избавио од гријеха, душевне смрти и сатане.

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави у парохијском дому.

LAST_UPDATED2
 
Завршени спољашњи радови на капели и костурници у Ливну ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
среда, 28 септембар 2016 20:09

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/09/28/radovikosturnica2016-2/

Дана 10.8.2016. године, почели су обимни радови на спољашности капеле и спомен-костурнице Св. Великомученице Марине у Ливну, који су трајали све до 16.9.2016. године. Овим радовима су решени проблеми са пробијањем воде у костурницу као и оштећења на фасади, који су проузроковани како дотрајалошћу појединих елемената на капели тако и одређеним пропустима начињеним у различитим фазама градње.

Полазна основица за радове је био пројекат санације који је сачинила архитектонско-грађевинска фирма Енинг д.о.о. з Ливна током зиме и пролећа текуће године. На основу овога су прикупљене понуде од потенцијалних извођача. Као најповољнија изабрана је понуда г. Жељка Митровића (Занатска радња ”Соколово”). За надзорни орган над радовима изабрана је фирма Енинг д.о.о.

На костурници су изведени следећи радови:

 • Замена дотрајалих прозора у куполи капеле, направљених од дрвета и уграђених 1991. године, који су почели да труле. Стари дрвени прозори су замењени новом алуминијумском столаријом. Такође, висина прозора је смањена, у складу са оригиналним пројектом, тако да се сада прозори не спуштају директно до плоче око куполе, што је доприносило пробијању воде у капелу.
 • Испод куполе је изграђен бетонски венац уместо постојећег степенастог увлачења конструкције са северне и јужне стране, који су стварали велике проблеме приликом кишних падавина, пре свега на фасади храма, а у складу са оригиналним пројектом. Ове површине су прекривене поцинканим лимом.
 • Замењен је бакарни покривач на куполи и олтарској апсиди, те израђен нови од поцинканог лима са адекватним нагибом и потребним слојевима (ваздушни слој, дашчана оплата, итд.)
 • Изнад улазног трема, изграђен је бачвасти свод, у складу са оригиналним пројектом.
 • Санирана је фасада на храму – иако је пројектом санације било предвиђено обијање старе и израда нове фасаде, када се приступило самим радовима утврђено је да је највећи део постојеће фасаде у добром стању, те да је потребно санирати постојећа оштећења. Након санације, преко спољних зидова је навучен нови слој акрилне беле фасаде.
 • Откопани су темељи предулаза, постављена је дренажна цев, те исти насути шљунком преко кога су враћене постојеће бетонске коцке.
 • Постављени су олуци на храму.

Укупна цена грађевинских радова тако износи 23.977,00 КМ.

Са поносом можемо истаћи да је већина средстава за извођење ових радова обезбеђена добровољним прилозима чланова Удружења Огњена Марија Ливањска и нашег народа, чији претци овде почивају. Један мањи део средстава је обезбеђен кроз конкурс Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Републике Србије.

Посебну захвланост желимо да изразимо и господину Синиши Видовићу из Бања Луке, који је, препознавши важност ове светиње, приложио нове прозоре за куполу и бачвасти свод изнад улазних врата.

Овим радовима спољашњост капеле и спомен-костурнице Св. Великомученице Марине добила је свој коначни облик и изглед. У наредним месецима следе завршни радови на уређењу унутрашњости капеле и спомен-костурнице, који изискују даље финансијске издатке у процењеној висини од око 3.000 евра. У том периоду, биће потребно утврдити и да ли постоје донаторска средства за фрескописање овог храма, која би требао да обезбеди Фонд Патријарха Павла при Патријаршији у Београду.

 
ЕПИСКОП АТАНАСИЈЕ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
субота, 24 септембар 2016 20:26

"СРБИ ЛИВАЊСКОГ ПОЉА - ТРАЈАЊЕ КРОЗ ВЕКОВЕ"

У вечерњим часовима у петак 23. септембра 2016. године у Великом салону Банског двора у Бањој Луци Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије је отворио изложбу „Срби Ливањског поља – трајање кроз векове“, која је по благослову Епископа Атанасија припремљена и организована од Удружења Огњена Марија Ливањска из Београда.

У поздравном говору (у прилогу) Епископ Атанасије је изразио захвалност члановима Удружења Огњена Марија Ливањска, који дужи низ година са великом ревношћу његују сјећање и чувају историју на невино пострадале православне Србе у Другом свјетском рату у Ливну и Ливањском пољу и шире. Овом приликом Епископ Атанасије је учесницима и посјетиоцима изложбе пренео поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бањалучког Господина Јефрема.

На овој изложби , чија је прва поставка била у Београду у априлу ове године, бројни посјетиоци могли су да погледају архивска докумената, фотографије храмова, знаменитих личности Ливна, познатих Ливањских породица, артефаката из народног живота и прошлости Срба Ливна и Ливањског поља.

Аутори изложбе су проф др Вељко Ђурић Мишина и Радован Пилиповић.

У програму отварања су учествовали Гордана Достанић, председник УО Удружења ОМЛ, Проф.др Бранко Докић, Душан Басташић, председник Удружења Јадовно1941., кларинетисти Стефан Ђурица и Давид Ковачић и КУД Јањ из Стројице са женском етно групом и групом Јањски Соколићи.

ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

У Бања Луци отворена изложба

„Срби Ливањског поља-трајање кроз векове“

СЛИКЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕhttps://omlivanjska.com/2016/09/24/blizlozba2016/

У организацији Удружења Огњена Марија Ливањска, Београд и Банског Двора, Бања Лука, у петак 23.септембра у Великој сали Банског Двора свечано је отворена изложба „Срби Ливањског поља-трајање кроз векове“, чији су аутори проф др Вељко Ђурић Мишина, Радован Пилиповић.

Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Атанасије.

Пред око седамдесет посетилаца о вековима живота, страдања и заоставштине ливањских Срба говорили су:

 • Гордана Достанић, председник УО Удружења ОМЛ.
 • Проф.др Бранко Докић, декан Електротехничког факултета и
 • др Душан Басташић, председник Удружења Јадовно1941

У уметничком делу програма учествовали су кларинетисти Стефан Ђурица и Давид Ковачић и КУД Јањ из Стројице са женском етно групом и групом Јањски соколићи.

Програм је водила Весна Катић.

И овом приликом захваљујемо се свима који су на било који начин помогли припрему и одржавање ове изложбе.

Изложба ће бити отворена до 30.септембра т.г.

ПОВЕЗАНЕ ВИЈЕСТИ:

 

LAST_UPDATED2
 
УРЕЂЕЊЕ ПРАВОСЛАВНИХ ГРОБАЉА ПДФ Штампа Eл. пошта
Написао Administrator   
четвртак, 15 септембар 2016 20:58

 

Оградимо гробље у Застињу!

 

СЛИКЕ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ: https://omlivanjska.com/2016/09/14/zastinjezidapel/

Након успешно завршене прве фазе изградње оградног зида на гробљу у Застињу (погледајте: Извештај о првој фази изградње оградног зида гробља у Застињу), Одбор за ограђивање гробља позива све потомке сахрањених на овом гробљу, као и људе добре воље, да помогну у реализацији друге фазе изградње оградног зида. Велики део старог оградног зида је урушен или у врло лошем стању.

Одбор формиран за реализацију овог задатка чине: Димитрије Томић, отац Жељко Ђурица, Драгомир Петровић и Милош Дамњановић.Пројекат изградње новог зида у пуној дужини око гробља захтева 65.767,00 КМ, па је одлучено да се радови поделе у неколико фаза. У следећој фази, предвиђена је изградња новог зида на западној и делу северне стране гробља у дужини од 177 метара. Према предрачуну, укупна процењена вредност ових радова износи 22.400 КМ.

Одбор тренутно на располагању има укупно 5.448,00 КМ, закључно са 6. септембром. Имајући у виду да су материјалне могућности нашег народа који данас живи у Ливну и околним селима врло ограничене, овом приликом позивамо све оне који живе у другим деловима Републике Српске и Србије, као и широм света, да се активно укључе и дају прилог за планиране радове. Чињеница да на гробље тренутно може улазити стока и друге животиње не служи на част нама, потомцима.

Уплате се могу извршити:

У БиХ, преко наменског подрачуна СГВ-ПР Ливно:

 • уплате у КМ: Сврха уплате – Обнова зида гробља у Застињу; Прималац – СГВ-ПР Ливно, Подрачун за оградни зид православног гробља у Застињу, Број рачуна: 338 150 228 132 9611
 • девизне уплате из иностранства: осим горе наведених података, вашој банци ће бити потребно и следеће: IBAN BA 393 381 507 781 331 655, UNICREDIT BANK d.d. Mostar, SWIFT CODE UNCR BA 22

У Србији, преко рачуна Удружења Огњена Марија Ливањска:

 • уплате у динарима: Сврха уплате – Обнова зида гробља у Застињу; Прималац – Удружење ОМЛ; Број рачуна – 160-380800-45; Позив на број – 06092014
 • девизне уплате из иностранства: инструкције можете наћи на овом линку https://omlivanjska.com/about/uplata-clanarine-i-donacija/

За било каква питања можете контактирати следеће особе:

 

СПИСАК ПРИЛОЖНИКА ОД 1.4.2016 – 6.9.2016 год.

(Имена осталих приложника можете наћи овде: Извештај о првој фази изградње оградног зида гробља у Застињу )

 

LAST_UPDATED2
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Календар

crkveni_kalendar_5

Пошањите пријатељима

Share this post

Видео


Вађење костију из јаме Равни Долац 1991. године

Челебић - Гнијездо и порклетство

 

 

 

 

 

2013

 

одабрани линкови

original solarflare design by CSO>LIVNO
lunarized by LIJEVNO TEAM